יוליוס בייר: למרות המצב הגיאופוליטי, שוק הנפט נוטה לאבד עניין במהירות 

הורדת ריבית צפויה בארה"ב ושיעורי צמיחה במדינות שונות

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
Image by jcomp on Freepik / Image by wasi1370 from PixabayImage by jcomp on Freepik / Image by wasi1370 from Pixabay

24/04/2024 אדם כהן

נורברט ריקר, ראש מחלקת כלכלה ומחקר הדור הבא ביוליוס בר: "השנים האחרונות לימדו שלא להוריד את הערכתנו לחוסנו של משק האנרגיה, שעמד בפני אתגרים רבים. הסנטימנט השורי הנוכחי בשוק יתהפך, כמו תמיד, מה שילחץ את המחירים כלפי מטה".

למרות הסיטואציה הגיאופוליטית הסוערת במזרח התיכון, שוק הנפט נותר רגוע באופן מפתיע, עם ירידה של כמעט 5% במחירים השבוע. המצב דומה לזה של הסתיו האחרון, כאשר מחירי הנפט טיפסו זמנית מעל 90 דולר לחבית. ישנן מספר סיבות אפשריות להיפוך עתידי, כגון האטה בביקושים, הקלה בקיצוצי הייצור של ערב הסעודית, או התקררות הסנטימנט השורי הנוכחי לרמות נורמליות יותר. השנים האחרונות לימדו אותנו שלא כדאי לזלזל בחוסנו של שוק האנרגיה, והגיאופוליטיקה נוטה ליצור רעש ועליית מחירים זמנית של שבועות ולא חודשים.

בנסיבות הנוכחיות, קל ליצור תרחישים מדאיגים של משבר נפט קרב, אך למרות זאת, שוק הנפט נותר רגוע באופן מפתיע. הזינוק במחירי הנפט מתחילת השנה נובע גם מגורמים כמו התחזית הכלכלית החיובית יותר. כרגע, המצב דומה למה שהיה בחודשים ספטמבר-אוקטובר האחרונים, כאשר אירועים גיאופוליטיים, ציפיות לפוליטיקת הנפט וסנטימנט שורי הובילו לעליית מחירים מעל 90 דולר לחבית. פרמיית הסיכון הנוכחית עומדת כעת בטווח של 10-15 דולר לחבית, בהשפעת ציפיות ספקולטיביות בשוק ותלילות עקומת החוזים העתידיים.

למרות שהמצב הגיאופוליטי אולי לא ישתנה בקרוב, שוק הנפט נוטה לאבד עניין במהירות, מה שגורם לפרמיית הסיכון להתפוגג. דפוס זה נצפה לא רק לאחרונה, אלא גם במקרים רבים של התלקחויות במזרח התיכון בעשורים האחרונים. כמו כן, שוק הנפט הנוכחי מציע בולמי זעזועים בסיסיים כמו אחסון נוח ויכולות ייצור רזרביות של סעודיה ובנות בריתה. בנוסף, הדינמיקה הרגילה של השוק מפעילה כוח משיכה על מחירים גבוהים - היבוא הסיני יכול להתקרר, סעודיה יכולה להקל על קיצוצי אספקה, הייצוא הרוסי והוונצואלי עשוי לעלות, או שתפוקת פצלי השמן בארה"ב תוגבר.

כמובן, הרגשות עלולים לצאת משליטה, וקיים סיכון למצב של פעולה צבאית מתפשטת שמשבשת את זרימת הנפט, אך ההסתברות לכך נראית נמוכה מאוד, כפי שנראה מההיסטוריה. השנים האחרונות לימדו שלא להוריד את הערכתנו לחוסנו של משק האנרגיה, שעמד בפני אתגרים רבים. הסנטימנט השורי הנוכחי בשוק יתהפך, כמו תמיד, מה שילחץ את המחירים כלפי מטה.


דיוויד קוהל, הכלכלן הראשי ביוליוס בייר: "צופים שהפד יתחיל להוריד את הריבית רק בספטמבר השנה, עם סיכוי להפחתות ריבית נוספות בישיבות הפד בנובמבר ובדצמבר".

ארה"ב צפויה לדווח על צמיחה בשלושת החודשים הראשונים של השנה, ותחזיות שונות מצביעות על כך שהכלכלה צמחה הרבה יותר חזק מההערכה השמרנית שלנו לצמיחה שנתית רבעונית של 1.5,  ואף קיים סיכוי שהדיווחים יחרגו מאומדן הקונצנזוס לצמיחת התמ"ג של 2.5%.

טווח התחזיות לצמיחה נע בין 1.7% ל-3.1%, וגידול נאה בהוצאות הצריכה הפרטית בשלושת החודשים הראשונים של השנה מצביע על כך שהצריכה הפרטית הייתה שוב מנוע צמיחה חשוב. הצמיחה עשויה להיתמך גם בצריכה ובהשקעות של הממשלה, למרות עמדת המדיניות המוניטרית המגבילה. גורמים שתורמים באופן מסורתי לתנודתיות בצמיחה, כמו יצוא נטו ומלאים פרטיים, צפויים להשפיע השפעה שלילית קטנה על הצמיחה הפעם.

נתון צמיחה חזק ברבעון הראשון יצדיק את המעבר האחרון של הפד מהורדות ריבית נוספות. אין דחיפות להקל את המדיניות המוניטרית כאשר הכלכלה צומחת ברמת הפוטנציאל או מעט מעליו, שכן האבטלה עומדת על 3.8% והאינפלציה על 2.7%. בהתאם לכך, תחזית ריבית 'גבוהה יותר לזמן ארוך יותר' שתומחרה לאחרונה צפויה להיות מוצדקת על ידי דיווחי צמיחת תמ"ג חזקים ברבעון הראשון.

אנו צופים שהפד יתחיל להוריד את הריבית רק בספטמבר השנה, כפי שמשתקף כעת בתמחור שוק הכסף, עם סיכוי להפחתות ריבית נוספות בישיבות הפד בנובמבר ובדצמבר, וזאת למרות החפיפה עם הבחירות לנשיאות. הביטחון שלנו בשתי הורדות הריבית הללו נמוך למדי.


סטפני קנדי, כלכלנית ביוליוס בייר: "הצמיחה הכלכלית צפויה לצבור תאוצה בשלושה עד ששה החודשים הקרובים".

מדדי ה-PMI ((Purchasing Managers' Index) לחודש אפריל הראו סימני שיפור נוספים, מה שמצביע על כך שהצמיחה הכלכלית צפויה לצבור תאוצה בשלושה עד ששה החודשים הקרובים.

ככלל, המדדים המשולבים היו גבוהים יותר ברוב המדינות המדווחות והיו טובים מהצפוי, למעט ארצות הברית. המומנטום היה החזק ביותר בהודו, ואחריה בריטניה, אוסטרליה ויפן. גרמניה הגיעה לראשונה לטריטוריה של צמיחה, לאחר שקריאות מתחת ל-50 הצביעו על התכווצות במשך תשעה חודשים רצופים. צרפת הייתה המדינה המדווחת היחידה שנותרה בהתכווצות.

האכזבה הגדולה ביותר הייתה ארצות הברית, שדיווחה על מדדים נמוכים יותר ולכן פספסה את הציפיות להאצה קלה בפעילות הכלכלית. עם זאת, התחזית הכוללת לכלכלה העולמית ממשיכה להיות מעודדת. את התחזית המשופרת לצמיחה כלכלית ניתן לייחס כמעט לחלוטין לקריאות המדדים בלבד, אשר גבוהות יותר במגזר השירותים, בעוד שענף הייצור נותר גורם מעכב.

למעשה, השפל בייצור החמיר בגרמניה, גוש האירו ובריטניה, בעוד שארצות הברית ירדה בחזרה מתחת ל-50. בניגוד לאלו, המדינה היחידה שעדיין הציעה הרחבה את פעילות הייצור הייתה הודו.


פד, צילום: Photo-Fed-Hanohiki-Dreamstime.com

Global X: הפד לא צפוי להוריד ריבית עד ספטמבר

דיוויד בנימינוב אסטרטג השקעות ב- Global X
05/05/2024
יניב פגוט, צילום: ניקי וסטהפל

היד שמנענעת את מדד הבנקים: האפליה של המדדים המקומיים והמגבלות על המוסדיים

יניב פגוט, סמנכ"ל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה
03/05/2024
הפד יוריד ריבית, צילום: Photo-Bank-Interest-Funtap-P-Dreamstime.com

בנק דיסקונט - זאת התחזית שלנו לריבית הפד במחצית השנייה של 2024

נירה שמיר, כלכלנית ראשית, בנק דיסקונט
02/05/2024