יוליוס בר: "ההשפעה של בינה מלאכותית על הסביבה טרם ברורה" 

אך אנו צופים בטווח הקרוב סיכונים וקשים רגולטוריים בשווקי החשמל והאנרגיה"

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
AI, צילום: Image-by-FreepikAI, צילום: Image-by-Freepik

07/05/2024 לוקה מנוצי, אנליסט מחקר הדור הבא, יוליוס בר

לוקה מנוצי, אנליסט מחקר הדור הבא ביוליוס בר: "ההשפעה של בינה מלאכותית על הסביבה טרם ברורה, אך אנו צופים בטווח הקרוב סיכונים וקשים רגולטוריים בשווקי החשמל והאנרגיה".
 
עד 2026 הביקוש לחשמל ממרכזי נתונים צפוי להכפיל את עצמו ולהגיע ל-3%-4% מסך החשמל, לעומת נתח של 1%-2% ב-2022. מצב חמור יותר צפוי בארה"ב, שם הביקוש לחשמל ממרכזי נתונים עשוי להוות עד 10% מהביקוש, לפי ניתוח של Semianalysis.com. לכן, משקיעים שואלים את עצמם באופן טבעי האם סיכוני קיימות עלולים לעכב את הצמיחה בתעשיית הבינה המלאכותית. אין תשובה חד משמעית לשאלה זו, ואנו מתייחסים לתרחישים שונים כאפשריים באותה המידה.

מרכזי נתונים המיועדים לאימון מודלים של בינה מלאכותית אינם רגישים להשהיות בזמן אמת, ולכן ניתן למקם אותם באזורים בהם זמינות האנרגיה גבוהה, מה שמאפשר לספוג יכולות קיבולת רזרביות. אולם, אם הקרבה למשתמשי הקצה הופכת למניע מרכזי, עלולים להיווצר אילוצים אזוריים בנוגע לזמינות חשמל.
 
מצב של אילוצי זמינות חשמל אזוריים נעשה חשוב אף יותר כאשר ענקיות הטכנולוגיה שואפות לא רק לעמוד ביעדי האיפוס של פליטות גזי החממה שלהן, אלא גם להמשיך ולהיות הרוכשות הגדולות ביותר של הסכמי אנרגיה מתחדשת. במקרה כזה, ביקושיהן הגבוהים עלולים ליצור חוסר איזון זמני בין היצע לביקוש של חשמל ולחצים על מחירי האנרגיה. כאשר תחרות על משאבים מוגבלים מתעצמת, יתכן סיכון שרגולטורים יצטרכו להתערב כדי להגן על צרכנים ומשתמשים אחרים, וזאת במיוחד אם יישומי הבינה המלאכותית בעתיד לא יצדיקו את הביקוש הגבוה לאנרגיה. ואכן, במדינות מסוימות כבר נאסרו מרכזי נתונים לכרייה מטעמים של חוסר יעילות אנרגטית.

כיום, עדיין מוקדם מדי להסיק מסקנות לגבי סיכון הקיימות מבינה מלאכותית. מלבד שישנם תרחישים אפשריים שונים, לבינה המלאכותית גם עשויות להיות השפעות חיוביות על צריכת החשמל, עקב היכולת שלה לייעל תהליכים תעשייתיים.
 
מה שניתן לקבוע בוודאות כבר כיום הוא שהזינוק במחזור ההשקעות בתחום הבינה המלאכותית יוצר צווארי בקבוק בשרשרת האספקה למרכזי נתונים - הן בהיבט החלל הפיזי והן בהיבט הפתרונות לחיסכון באנרגיה. מצב זה מוביל לעלייה בעלויות להקמת מרכזי נתונים חדשים. אנו צופים כי עלויות גבוהות אלו יועברו למפתחים ולמשתמשי הקצה של טכנולוגיות בינה מלאכותית, מה שיקשה על פיתוח היישומים בתחום זה ויגרום להם להיות יקרים יותר. עם זאת, אנו ממשיכים לשמור על תחזית חיובית ביחס להשקעות במחשוב ענן ובבינה מלאכותית.