האם הריבית תעלה בעקבות העלייה באינפלציה? 

זינוק משמעותי במדד המחירים לצרכן בחודש אוגוסט מעלה שאלות נוקבות באשר להשלכות על המשק, איתנות איגרות החוב הקונצרניות, והחלטת הריבית הבאה של בנק ישראל. כמו כן להתנהלות הממשלה. יאיר גולן, יו"ר מפלגת העבודה: "אין חזית שהממשלה הכושלת הזו לא פותחת ומפסידה בו"

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
מדד המחירים לצרכן / תמונה: Canvaמדד המחירים לצרכן / תמונה: Canva

16/09/2024 דניאל דותן, עורכת אתר פאנדר

זינוק משמעותי במדד המחירים לצרכן באוגוסט שפורסם אמש (א'), מביא את קצב האינפלציה השנתי ל-3.6%. מעבר לטווח שהגדיר בנק ישראל. 

מהן ההשלכות לכך?

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, מתייחס למדד המחירים לצרכן ואומר: "המדד היה כמובן גבוה פי 2 מציפיות השוק ולכן על פניו צפויה תגובה די אגרסיבית של השוק, בדגש על שוק איגרות החוב (למעט אג"ח צמודות מדד קצרות)".

מה ייקח השוק בחשבון?

"המדד מדאיג, בין השאר, כי סעיף הדיור בו עולה מהר ובעקביות ואם לשפוט מעליית מחירי הדירות, עלייה מהירה זו עשויה להימשך, בחודשים הבאים.

"עם זאת יש לזכור כי השנה גם היו מדדים שהפתיעו כלפי מטה וכמו כן עליית המדד אינה רוחבית וניתן לייחס מחצית ממנה למספר סעיפים בודדים שרשמו עלייה דו-ספרתית.

"השאלה המעניינת יותר היא איך יתייחס בנק ישראל לכך שהקצב השנתי של האינפלציה עלה כבר ל-3.6% ונמצא כבר 3 חודשים מעל הרף העליון של היעד. מדובר במגמה הפוכה למגמת ההתכנסות של רמות האינפלציה ליעדן במדינות מפותחות אחרות, מה שנותן לשוקי חו"ל מתחרים יתרון על השוק המקומי.

"בנוסף, שוק איגרות החוב מתמודד גם עם ריבוי הנפקות ממשלתיות (18 מיליארד ₪ החודש לבדו) ולא בכדי ניתק הקשר בינו לבין שוק איגרות החוב של ארה"ב. יש כמעט פער של 1.2 אחוזים בין תשואת הפדיון ל-10 שנים לטובת ישראל, למרות שהריבית כאן נמוכה יותר מאשר בארה"ב. 

"נוסף על כך, בקרוב תבקר כאן משלחת Moody's והחשש שזו תוריד את דירוג החוב של ישראל פעם נוספת לא יוסיף לו בריאות. מדובר במתכון לשוק תנודתי – הנמצא בהמתנה דרוכה הן להודעת הריבית בארה"ב והן לדוח של Moody's. כל זאת, תוך המשך התגובתיות החזקה לכל התפתחות בזירה הביטחונית והמדינית.

האם התחדשות העלייה באינפלציה תפגע באיתנות של איגרות החוב הקונצרניות?!

"אחת השאלות המעניינות היא האם התחדשות העלייה באינפלציה תכרסם באיתנות המרשימה שמפגינות עד כה איגרות החוב הקונצרניות אל מול הירידות שרשמו האג"ח הממשלתיות. אינדיקציה לתגובת השוק הסולידי ניתן יהיה למצוא בשוק המט"ח, שנוטה להגיב מהר וחזק יותר לנתונים מפתיעים כמו זה של אתמול.

"מכל מקום, שילוב של הסלמה ביטחונית, חוסר בהירות פיסקלית, אינפלציה ששבה לעלות וחורגת מהיעד ושוק מט"ח תנודתי – לא יאפשר הורדת ריבית וככל שבנק ישראל התכוון לעשות זאת ברבע הראשון של 2025, המשימה כעת תהיה מורכבת יותר.

האם הריבית תעלה?

"קשה לדעת, וכאן התלות בשאלה 'האם הטיפוס המחודש של האינפלציה יימשך', תהייה מכרעת.

"אני מאמין שבנק ישראל ימצא את הדרך לאותת בנושא עוד לפני הודעת הריבית הקרובה".



מתן מזרחי, מנהל מרחב ירושלים באלדר משכנתאות, אומר: "מדד המחירים לצרכן רשם עלייה גבוהה מאוד, בפעם השנייה ברציפות, הפעם ב-0.9% (!). העלייה נובעת בעיקר מהמשך עלייה במדד מחירי השכירות (מהווה 25% ממדד המחירים לצרכן), וזאת גם בגלל לחצי שכר על רקע מחסור בעובדים. העלאות השכר מביאות לביקושים למוצרים ושירותים ומתדלקים את האינפלציה. גם במחירי המזון, הפירות והירקות נרשמה עלייה באוגוסט. זה מורגש בצורה חריפה בכל  משק בית. ניתן לראות זאת בהוצאות השוטפות החל מתחילת השנה. הקצב השנתי של המדד שעמד עד פרסום מדד אוגוסט היה על כ-3.2%, ימשיך לטפס ולעלות עד לסוף שנת 2024 ורק בתחילת שנת 2025 הוא צפוי להתחיל להתמתן בהדרגה כך שרק בעוד כ-שנה יתכנס ליעד האינפלציה של בנק ישראל בין (1%-3%).
 
"ביחס לאגרות החוב של ישראל, הריביות הגבוהות משקפות הערכה של הפחתת דירוג קרובה. הפחתה שכזו אומנם לא תפתיע, אבל היא תוביל לעלויות מימון גדולות יותר בגיוסים הבאים של הממשלה, כשכבר כעת הוצאות ותשלומי הריבית עולים מדרגה. על פי נתוני בנק ישראל, נרשמה באוגוסט האחרון ירידה של 7.8% בהיקף המשכנתאות לעומת יולי, אך עלייה של יותר מ-19% לעומת אוגוסט אשתקד, יחד עם הנתונים שהתקבלו על עליית מדד מחירי הדיור ב-0.9%, ניתן לראות שהמגמה של ההתעוררות בשוק נמשכת ומשפיעה באופן ישיר ועקיף על העלייה במדדים. ניכר שהשוק מנרמל את המצב המלחמתי ולא בונה על הורדת ריבית משמעותית בטווח הקצר".


דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, אומר כי: "מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.9%, מה שמביא את קצב האינפלציה השנתי לעמוד על 3.6%, שזה מעבר לטווח שהגדיר בנק ישראל. אפשר לומר באופן ברור שהאינפלציה בישראל מרימה ראש וזה מאוד מטריד בעיקר לנוכח ההתנהלות הפיסקלית הלא אחראית של ממשלת ישראל. לאור זאת, נראה שאין סיכוי שנראה הורדות ריבית  בחודשים הקרובים וזה משפיע לרעה על העסקים בכלל, על ענף הנדל"ן ועל משקי הבית.

"מדד מחירי הדיור עלה ב-0.9% וזה משקף המשך מגמה מתחילת השנה של עליית מחירים בשוק הדיור אשר גם קצב העסקאות בו די גבוה ביחס לתקופה וביחס למה שעובר על מדינת ישראל מאז 7 באוקטובר. להערכתנו גם ברמת הריבית הנוכחית, המגמה בשוק הנדל״ן למגורים תמשיך להיות מאופיינת בביקושים גבוהים, אשר פוגשים היצע הולך וקטן ועלויות בניה שהולכות ועולות וכל אלו גורמים להמשך המגמה של עליית מחירים".



יו"ר מפלגת העבודה יאיר גולן הגיב אמש למדד אוגוסט ולהתנהלות הממשלה, בציוץ שפרסם בטוויטר: "גם מדד המחירים לצרכן יוצא מכלל שליטה. המדד לחודש אוגוסט עלה ב-0.9%. מחירי הדיור עולים ויוקר המחיה מחסל את מעמד הביניים. אין חזית שהממשלה הכושלת הזו לא פותחת ומפסידה בו. נתניהו שורד פוליטית והאזרחים מתרסקים. הגיע הזמן לשחרר את המדינה מהממשלה הכושלת, הגרועה והאיומה בתולדות המדינה".