קרנות הפנסיה, מכשיר החיסכון העיקרי לטווח הארוך של החוסכים בישראל, הציגו בחודש אפריל תשואה ממוצעת של 1.6%. התשואה שייכת לקרנות פנסיה עד גיל 50, אלה הקרנות שמרכזות את היקף הנכסים הגדול ביותר בהפרש ניכר מהאפיקים האחרים. בעקבות המגמה החיובית באפריל, קרנות אלו כבר רשמו תשואה של יותר מ-3.5% מתחילת השנה. את כל התשואות של קרנות הפנסיה ניתן לראות כאן.
בתשואה חודשית חיובית בקרנות הפנסיה אינה עניין של מה בכך במיוחד לאור המשך העלאת הריבית על ידי בנק ישראל לכדי 4.5% וריבית פריים של 6%, שיא של עשור וחצי. בנוסף חודשים אלו אופינו בחשש מהרפורמה המשפטית שהעיבה על הכלכלה המקומית. התשואה החיובית של מסלולי הפנסיה נובעת מהמגמה החיובית בשוק המניות. חודש אפריל התאפיין במגמה חיובית בשוק המניות, בעוד תל אביב 35 עולה 1.6% ומדד תל אביב 125 עלה 1.64%. התשואה החיובית במניות בישראל קיבלה גם רוח גבית משוק המניות האמריקני בעוד ה-S&P500 מוסיף 1.46% באפריל.
"בשבועות האחרונים המוסדיים הישראלים החלו לרכוש קרנות ומניות בכמויות" קובע אחד מהבכירים בשוק ההון. כלומר מבחינת המוסדיים החששות מפני המיתון המתקרב הסתיימו ואחריהם אמורים להגיע שאר הציבור. על רקע ההתפתחויות הכלכליות והמגמה החיובית שקרו בחודש האחרון, מעניין לראות במעקב החודשי של פאנדר מה עשו המוסדיים בקרנות הפנסיה. האם הגדילו את החשיפה של קרנות הפנסיה למניות והאם הגדילו את החשיפה לישראל? ובכן, התוצאות מרתקות.
מבחינת חשיפה למניות, למרות המגמה החיובית הבולטת של חודש אפריל, המוסדיים עדיין זהירים כאשר השינויים בחשיפה למניות נעים בין הורדה של 0.9% עד להגדלה של 2%. מגדיל החשיפה הבולט ביותר הוא אלטשולר שחם. ניהול ההשקעות של אלטשולר שחם ידוע בשינויים חדים בעקבות מגמות שונות (במשך שנים זה הצליח מאוד, בשנתיים האחרונות פחות) ועל רקע שינויי המאקרו. קרן הפנסיה של אלטשולר שחם הגדילה את החשיפה ב-2.05% בתוך חודש לכדי חשיפה של 57.8% למניות, החשיפה הגבוהה ביותר במסלול של החוסכים בין עד 50. גם כלל העלתה ב-0.9% בחודש אפריל, כלל היה מבין המוסדי שהקטין בחריפות אשתקד את החשיפה למניות ומעניין לראות כיצד בחודשים האחרונים הוא מגדיל אותם בחזרה עד כדי כמעט 48%. מעניין לראות בנוסף שהמנהלים של הפניקס לא מתרגשים מהראלי בשווקים בחודשיים האחרונים והם הקטינו את החשיפה למניות בחודש אפריל במעט יותר מ-1%.
נתוני הפנסיה של קרנות לחוסכים על גיל 50:
לעומת מגמת השינוי בחשיפה מנייתית, המגמה להגדלת החשיפה לישראל היא ברורה יותר על רקע ירידת מפלס החששות מהרפורמה המשפטית והשפעותיה על השקעות זרות בישראל והצמיחה הכלכלית. המשא ומתן בין נציגי הקואליציה לבין נציגי האופיזיציה שמתקיים בשבועות אלו בבית הנשיא והתפיסה כי הרפורמה כבר לא תעבור במבנה הנוכחי משפיעה על המוסדיים. חלק מהמוסדיים הגדילו באגרסיביות את החשיפה של החוסכים שלהם בפנסיה לישראל והחזירו חלק מההון הביתה. המוסדי ששינה את החשיפה בצורה החדה ביותר הוא הפניקס עם הקטנת חשיפה לחו"ל בשיעור של 4.5%. כמו במניות, מי שנע בצורה חדה הם המנהלים באלטשולר שחם שהגדילו את החשיפה לשוק המקומי ב-3% והקטינו את החשיפה של החוסכים לחו"ל לכדי מעט פחות -62%. גם מנורה מבטחים הקטינה את החשיפה ב-2% לחו"ל ומגדל מקפת הקטינה את החשיפה לחו"ל ביותר מ-1%.
הנתונים נלקחו מפנסיה נט - אתר החיסכון של רשות שוק ההון