ארה"ב: ההפתעה מעלה באינפלציית הליבה לא תעצור את הפחתת הריבית 

האינפלציה באוגוסט התמתנה ל-2.5%, מנגד אינפלציית הליבה הפתיעה מעלה ונותרה יציבה ברמה של 3.2%. ההפתעה מעלה באינפלציית הליבה לא תעצור את הפחתת הריבית, אולם, הנתונים תומכים בהפחתת ריבית בשיעור של 25 נ"ב בלבד

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
נירה שמיר, כלכלנית ראשית, בנק דיסקונט, צילום: רמי זרנגר; דיסקונט, קרדיט: באדיבות קבוצת דיסקונטנירה שמיר, כלכלנית ראשית, בנק דיסקונט, צילום: רמי זרנגר; דיסקונט, קרדיט: באדיבות קבוצת דיסקונט

16/09/2024 נירה שמיר, כלכלנית ראשית בבנק דיסקונט

סקירה כלכלית שבועית 16.09.24 בנק דיסקונט - נקודות עיקריות:

בעולם:

ארה"ב: האינפלציה באוגוסט התמתנה ל-2.5%,  מנגד אינפלציית הליבה הפתיעה מעלה ונותרה יציבה ברמה של 3.2%. ההפתעה מעלה באינפלציית הליבה לא תעצור את הפחתת הריבית, אולם, הנתונים תומכים בהפחתת ריבית בשיעור של 25 נ"ב בלבד, עם זאת, השווקים מגלמים הסתברות של 50% להפחתה של 50 נ"ב ביום רביעי השבוע. אי הודאות לקראת ההודעה בשבוע הקרוב גבוהה.

גוש האירו: ה-ECB הפחית את הריבית ב-25 נ"ב ל-3.5%, בהתאם לציפיות, הנגידה ציינה כי הפחתות ריבית נוספות תלויות בנתונים הכלכליים.

כיוון לעתיד: אנו מעריכים כי הפד יפחית ריבית ב-25 נ"ב בהודעת הריבית השבוע שצפויה להיות דובית, ובמקביל, חברי הפד צפויים להפחית את תחזיות הריבית.

בישראל:

הגירעון בתקציב ב-12 החודשים שמסתיימים באוגוסט עלה ל-8.3% תוצר. בהעדר הסלמה במצב הביטחוני, צפוי, להערכתנו, הגירעון לעמוד השנה על 7.2% תוצר.

גידול מואץ ביצוא לצד גידול מתון ביבוא, תורם, אמנם, לירידה בגירעון המסחרי, אולם, לנוכח העובדה שנרשמה נסיגה/קיפאון ברכיבים תומכי צמיחה, יש בו בכדי לסכן את הצמיחה העתידית.

כיוון לעתיד
: פערי התשואות בין שוק האג"ח הממשלתי המקומי לאמריקאי יוסיפו להיות מושפעים במידה רבה מפערי הריביות.

ארה"ב
 
האינפלציה באוגוסט התמתנה ל-2.5%, לעומת 2.9% ביולי, מנגד אינפלציית הליבה נותרה יציבה ברמה של 3.2% והקצב החודשי האץ ל-0.3%, לעומת 0.2% בחודש הקודם בתמיכת האצה נוספת בקצב עליית שכר הדירה, עליה במחירי הטיסות והמלונות. מכיוון שבאינפלציית הוצאות הצרכנים (  (PC, הנתון המועדף על הפד שיתפרסם בסוף החודש, משקל הדיור הינו נמוך יותר, העליה באינפלציית הליבה במדד זה צפויה להיות מתונה יותר. ההפתעה מעלה באינפלציית הליבה לא תעצור את הפחתת הריבית, אולם, הנתונים תומכים בהפחתת ריבית בשיעור של 25 נ"ב בלבד, ביום רביעי השבוע.

גוש האירו

ה-ECB הפחית את הריבית ב-25 נ"ב ל-3.5%, בהתאם לציפיות, הנגידה ציינה כי הפחתות ריבית נוספות תלויות בנתונים הכלכליים.  מסתמן כי צפויה הפחתה נוספת בדצמבר, בעוד שלגבי אוקטובר עדיין קיימת אי ודאות, ובפרט, לאור החולשה בפעילות הכלכלית בגוש. בנוסף הבנק הפחית את תחזית הצמיחה ב-0.1% ל-0.8% ב-2024 ו-1.3% ב-2025.

ישראל

הגירעון ממשיך לעלות, ובשנים עשר החודשים שהסתיימו באוגוסט  הסתכם ב-161 מיליארד ₪, שהם 8.3% תוצר, לעומת 8% תוצר ביולי. בשמונת החודשים הראשונים של השנה גדלו סך ההוצאות בכ-32% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד,  כאשר הוצאות המשרדים שאינן קשורות למלחמה התרחבו בכ-8% (לעומת תכנון של כ-5% בהצעת התקציב). עם זאת, ההכנסות ממיסים ממשיכות להפתיע מעלה, ורושמות באותה תקופה עליה ריאלית של 1%, תוך עליה של כ-2% במיסים העקיפים ויציבות במיסים בישירים. ההפתעה מעלה בהכנסות נובעת מגידול מהיר בצריכה הפרטית, עליה מואצת בשכר והתרחבות בפעילות בענף הנדל"ן. יש לציין, כי מתחילת השנה חלה עליה בהכנסות ממיסים בשיעור שנתי של 10%. 

בהעדר הסלמה משמעותית במצב הביטחוני, צפויה במהלך הרבעון האחרון של השנה ירידה הדרגתית בגירעון (בשל העובדה שהרבעון האחרון של 2023 יצא מחישוב הגירעון המצטבר ל-12 חודשים אחורנית), להערכתנו, עד לרמה של 7.2% תוצר.

לאחר נסיגה חדה ביצוא התעשייתי בין הרבעון השלישי אשתקד (ערב המלחמה) לרבעון השני של 2024, נרשם בחודש אוגוסט זינוק ביצוא בהמשך לעליה מתונה יותר בחודש יולי. כך, היצוא התעשייתי בחודשים יולי-אוגוסט גבוה בכ-9% בהשוואה לרמתו ברבעון השלישי, וחזר, למעשה, לרמתו ברבעון השלישי של 2023. כ-40% מהעליה בחודשים האחרונים מקורה ביצוא מוצרי אלקטרוניקה (לא כולל רכיבים), והיתרה מוסברת על-ידי ענפי הכימיה, מוצרי מתכת ועוד.

בניגוד להתרחבות המהירה של היצוא, נרשם גידול מתון בלבד ביבוא (כ-2.5%), כאשר יבוא מוצרי צריכה צומח בכ-4.5%, מוצרי השקעה בכ-8% וביבוא תשומות לייצור נרשם קיפאון. יתרה מכך, חלק הארי של הגידול בסך היבוא נגזר מעליה חדה ביבוא מכוניות לצריכה פרטית ומכוניות ליסינג לעסקים. למעשה, בניטרול יבוא המכוניות, השינוי ביבוא מוצרי צריכה ומוצרי השקעה הינו שולי, וכך גם כלל היבוא. מסתבר, אם כן, שלא רק שהיבוא מתרחב במתינות, אלא שההתרחבות לא ממוקדת ברכיבים תומכי צמיחה, שהרי ביבוא תשומות לייצור נרשם, כאמור, קיפאון, ויבוא מכונות וציוד רשם נסיגה חדה.

לפיכך, הגידול המואץ ביצוא לצד הגידול המתון ביבוא, תורם, אמנם, לירידה בגירעון המסחרי, אולם יש בו בכדי לסכן את הצמיחה העתידית.

בחודש יולי נמשכה העליה בהיקף העסקאות בשוק הנדל"ן, בהובלת הדירות החדשות. כתוצאה, היקף הדירות החדשות שנמכרו בחודש יולי גבוה ב-50% בהשוואה להיקף המכירות ברבעון השלישי של 2023, והיקף המכירות של דירות יד שניה גבוה בכ-30%. על אף המשך מגמת הגידול במכירת דירות חדשות, נמשכת העליה בהיצע הדירות שנותרו למכירה, אולם, לנוכח הגידול המהיר במכירת דירות, מספר חודשי ההיצע מוסיף לרדת לרמה של 17.4 חודשים, לעומת 24 חודשים ערב המלחמה. יש לציין, כי רמה דומה לזו הנוכחית נמדדה לאחרונה בספטמבר 22', ובאותה עת עמד קצב עליית המחירים השנתי על 20%. לפיכך, להערכתנו, עליית מחירי הדירות צפויה להימשך, ואף להאיץ, ובנוסף, עשויה להוביל להאצה בעליית מחירי השכירות ובאינפלציה.

אג"ח ממשלתי בחו"ל 

ציפיות הריבית לישיבה הקרובה ולסוף השנה רשמו תנודות במהלך השבוע, ואי הוודאות לקראת ההודעה בשבוע הקרוב גבוהה.  בתחילת השבוע, נתוני האינפלציה ביססו את הצפי להפחתה של 25 נ"ב בהודעת הריבית השבוע, מנגד, מאמר בוול סטריט ג'ורנל ביום חמישי ציין כי הסיכוי להפחתה של 25 נ"ב דומה לסיכוי להפחתה של 50 נ"ב. כותב המאמר הנוכחי הדליף ביוני 2022 שהפד צפוי להעלות ריבית ב-75 נ"ב, כ-4 ימים לפני הודעת הריבית, ונתפס בשוק כמעביר מסרים של הפד. לכן, ההסתברות להפחתה של 50 נ"ב בישיבה הקרובה, שירדה ל-14% לאחר פרסום נתוני האינפלציה, זינקה חזרה ל-50% בעקבות הפרסום בוול סטריט ג'ורנל.  במקביל, השווקים צופים כי הריבית תעמוד על 4.2% בסוף השנה, כלומר, הסתברות גבוהה לשתי הפחתות של 50 נקודות עד סוף השנה. 

העובדה שהשווקים מגלמים הסתברות של 50% להפחתת ריבית של 50 נ"ב בהודעת ריבית השבוע, גורמת לכך, שתוצאת הישיבה תהיה מפתיעה בכל מקרה, גם אם ההפחתה תהיה בשיעור של 25 נקודות וגם אם ההפחתה תהיה בשיעור של 50 נ"ב. במחזור העלאות הריבית הנוכחי הפד לא הפתיע את השווקים, גם כאשר ביוני 2022 העלה ריבית ב-75 נ"ב, בעוד הציפיות היו להעלאה של 50 נק' הוא הדליף את ההחלטה לשווקים על מנת למנוע הפתעה. אם הפד יפחית ריבית רק ב-25 נ"ב ההודעה צפויה להיות דובית, ובמקביל, חברי הפד צפויים להפחית את תחזיות הריבית.

תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ירדו לכל אורכו של העקום תוך ירידה בשיפוע העקום, התשואות לשנתיים ולעשר שנים ירדו ב-7 ו-5 נ"ב, בהתאמה.

שוק האג"ח הממשלתיות בישראל 

נמשך הניתוק בין שוק האג"ח המקומי לבין השוק האמריקאי, עם עליית תשואות לכל אורכו של העקום השקלי, ובעיקר לטווח הבינוני-ארוך. כך, עלו התשואות לשנתיים-שלוש שנים ב-2-3 נ"ב, בעוד התשואות לטווח של 4-10 שנים עלו ב-5-7 נ"ב. כתוצאה, נמשכת הזחילה מעלה בפער התשואות בין אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים לאג"ח האמריקאי מ-114 נ"ב ל-126 נ"ב. להערכתנו, פער התשואות נובע במידה רבה משונות גבוהה בין ציפיות הריבית בשני השווקים. בעוד השוק צופה ירידה של כ-2.6% בריבית בארה"ב עד סוף 2025, הרי שבישראל צפויה ירידה של כ-0.7% בלבד. כתוצאה, צפויה, על-פי השוק, הריבית בארה"ב, בסוף 2025, להיות נמוכה מהריבית בישראל - כ-2.8% לעומת כ-3.8%, בהתאמה, זאת, בהשוואה לפער חיובי של כ-90 נ"ב היום.

סחורות

מחיר הנפט רשם תנודות חדות במהלך השבוע, בתחילת השבוע נרשמה ירידה חדה אל מתחת ל-70$ לחבית לראשונה מאז סוף 2021, על רקע חששות מהאטה גלובלית ובסין בפרט, שתוביל לירידה בביקוש 

לנפט, חששות שנתמכו גם בהפחתת תחזית הביקוש לנפט של קרטל אופ"ק. בהמשך השבוע נרשם תיקון לאור חששות מפגיעת סופת ההוריקן פראנסין בתפוקת בתי הזיקוק בארה"ב. בסיכום שבועי עלה מחיר הברנט ב-0.8% ל-71.6$ לחבית.

מחיר הזהב חוזר לשבור שיאים ועלה השבוע ב-3.2% ל-2,577$, על רקע צפי להפחתת ריבית הפד וירידת תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב. 

שוק המט"ח

השקל פתח את השבוע בפיחות חד בעקבות הירידות בנאסד"ק בסוף השבוע הקודם, אולם, תיקן בהמשך השבוע, על רקע התיקון בנאסד"ק והחלשות הדולר בעולם, שנתמכה בירידה בציפיות הריבית.