הכסף הפאסיבי שולט בשוק המניות האמריקאיות 

המשקיעים הפרטיים והמוסדיים מקטינים החזקה ישירה במניות ומעדיפים להיחשף אל שוק המניות באמצעות תעודות סל

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
אלכס זבז׳ינסקי, כלכלן ראשי מיטב בית השקעות / צילום: רועי מזרחי, עיבוד: פאנדראלכס זבז׳ינסקי, כלכלן ראשי מיטב בית השקעות / צילום: רועי מזרחי, עיבוד: פאנדר

15/09/2024 אלכס זבז`ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב

עיקרי הדברים

לפי סקר אמון הצרכנים, המצב הפיננסי של משקי הבית בישראל ממשיך להיות יחסית טוב.

בחודש אוגוסט נרשמה עלייה חזקה ביצוא התעשייתי בישראל.  

העלייה בפערי התשואות בין ישראל לארה"ב שהגיע לשיא של התקופה האחרונה משקפת עלייה בפער הצפוי בין הריביות של הבנקים המרכזיים. 

האינפלציה בארה"ב צפויה להמשיך ולרדת.

אנו מעריכים שבסיכוי גבוה יותר ה-FED יוריד ריבית ב-0.5% השבוע ויוריד משמעותית תחזיות לריבית. השווקים צפויים להתאכזב אם ה-FED לא יהיה מספיק אגרסיבי בהחלטה ובתחזיות שלו.

שיעור החשיפה למניות של משקי הבית בארה"ב הגיע לשיא היסטורי. החשיפה של קרנות הפנסיה ברמה הגבוהה מאז  2008.   

המשקיעים בארה"ב ממשיכים לעבור באופן מאסיבי לחשיפה למניות באמצעות השקעות פאסיביות.

הנתונים הכלכליים בסין משקפים היחלשות מהירה בכלכלה שתשפיע על הפעילות הכלכלית והשווקים מחוץ לסין.

המלצות מרכזיות 

ישראל 

בשבוע שעבר היו מעט התפתחויות כלכליות בישראל:

יבוא מוצרי צריכה לישראל עדיין גבוה לעומת אשתקד ומשקף גידול בצריכה הפרטית. בחודשים האחרונים חלה עלייה ביבוא מוצרי השקעה. בחודש אוגוסט נרשמה עלייה משמעותית ביצוא התעשייתי.

לפי סקר אמון הצרכנים בישראל, המצב הפיננסי של משקי הבית ממשיך להיות יחסית טוב. לפני המלחמה, כ-72.5% ממשקי הבית דיווחו שההכנסות שלהם גבוהות או שוות להוצאות (ממוצע של 6 חודשים). באוגוסט 2024 שיעור זה עלה בכ-2% והגיע לכ-74.5%. בהתאם, שיעור משקי בית שההכנסות שלהם נמוכות מההוצאות ירד מ-27.3% ל-25.5%.

הנתונים האחרים שמתייחסים לאינפלציה שפורסמו בשבוע שעבר, כולל הסעיפים בסקר העסקים הקטנים ובסקר סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, משקפים ירידה בסביבת האינפלציה.

נוסיף שחולשה במחירי הסחורות, במיוחד סחורות האנרגיה, והירידה במחירי התובלה הימית לאחרונה צפויים לתמוך בירידה באינפלציה.

סקרי העסקים והצרכנים בארה"ב  

כפי שכבר גילינו בנתונים וסקרים אחרים, סקר סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן המחיש שהחולשה העיקרית קיימת אצל בעלי הכנסות נמוכות (בשליש התחתון של התפלגות ההכנסות). ההערכה שלהם למצבם הכלכלי ירדה לרמה הנמוכה ביותר ב-40 השנים האחרונות.

מבדיקה שעשינו התברר שיכולת לחזות מיתון לא הייתה שונה בעבר בין בעלי הכנסות נמוכות לגבוהות. ההערכות שלהם למצב הכלכלי והציפיות ירדו כמעט בו זמנית לפני המיתונים שהיו מתחילת שנות ה-90. "העשירים" לא היו חזאים טובים יותר מ"העניים".

בסנטימנט העסקים הקטנים שיעור שיא מאז 2008 מדווחים על הרעה ברווחיות. לאורך שנים לנתון זה היה קשר לרווחיות החברות במדד S&P500.

השווקים צופים מה-FED להיות אגרסיבי

למרות הפתעה באינפלציה, להערכתנו, עדיין קיים סיכוי גבוה יותר שריבית ה-FED תרד ב-0.5% השבוע. נציין, שבניגוד לדעה הרווחת, שהשווקים ייבהלו מהורדת ריבית חדה מפני שהיא תאותת על בעיות קשות בכלכלה, השוק משקף שהמצב אולי הפוך. בימים האחרונים הסיכוי להורדת ריבית של 0.5% הגלום בחוזים עלה מכ-15% לכ-50% תוך עלייה של 1.3% ב-S&P500 ושל 1.7% ב-Nasdaq. לא נהיה מופתעים שהשווקים דווקא יתאכזבו אם ה-FED יוריד ריבית רק ב-0.25%.  

מלבד החלטת ריבית, הוועדה המוניטארית צפויה לפרסם תחזיות. מאז הפרסום האחרון של התחזיות ביוני האינפלציה בארה"ב כבר הספיקה לרדת מתחת לרמה שהוועדה המוניטארית ציפתה רק בסוף 2024 והאבטלה כבר עלתה מעל הציפיות שהיו לסוף השנה. נזכיר שביוני ה-FED העריך שהריבית תרד עד סוף השנה רק פעם אחת ב-0.25%. 
להערכתנו, תגובת השווקים תושפע מתחזיות ה-FED לא פחות מאשר מהחלטה עצמה. אנו מניחים שאם התחזית של הוועדה המוניטארית להורדות הריבית תהיה נמוכה מהתחזיות הגלומות בשווקים (ירידה של 1.25% עד סוף 2024 וב-1.4% נוספים ב-2025) גם שוק האג"ח וגם שוק המניות עלולים להתאכזב.

נציין שכבר היום ריבית ה-FED הנמוכה ביותר שגלומה בחוזים עומדת ברמה של 2.7% (צפויה ביוני 2026) והיא נמוכה יותר מאשר הריבית שה-FED הציג בתחזיות שלו כריבית שיווי משקל (Longer run) ברמה של 2.8%. 

שורה תחתונה: להערכתנו, ה-FED צפוי בסיכוי גבוה להוריד ריבית השבוע ב-0.5%. השווקים מצפים מה-FED להיות אגרסיבי בהחלטה ובתחזיות. 

הכסף הפאסיבי שולט בשוק המניות האמריקאיות

מהדיווח Financial Accounts of the United States הרבעוני שפרסם ה-FED בשבוע שעבר, עולה שהרוכשים העיקריים של המניות בארה"ב ברבעון השני היו קרנות סל (ETF). מלבדם, רק המשקיעים הזרים קנו מניות. המוסדיים, משקי הבית ובמיוחד קרנות הנאמנות מכרו מניות. זאת המגמה שכבר נמשכת בכל הרבעונים האחרונים. 

מצב זה מבטא תופעה רחבה במסגרתה המשקיעים הפרטיים והמוסדיים מקטינים החזקה ישירה במניות ומעדיפים להיחשף אל שוק המניות באמצעות תעודות סל. בארבעת הרבעונים האחרונים קרנות סל קנו מניות בשוק האמריקאי בהיקף של כ-600 מיליארד דולר, כאשר כל יתר המשקיעים יחד, כולל הזרים, מכרו מניות בכ-500 מיליארד דולר. 

להשתלטות המוחלטת של ההשקעות הפאסיבית על שוק המניות יש השלכות רחבות, כגון, היחלשות הקשר בין שוק המניות לכלכלה ובין המניות הספציפיות לביצועי החברות, מתן יתרון למניות המומנטום, שהן בעיקר החברות הגדולות ביותר במדד. 

שיעור החשיפה של משקי הבית למניות מתוך סך הנכסים הפיננסיים שהם מחזיקים הגיע ברבעון השני לשיא של כל הזמנים של 28%. החשיפה למניות של קרנות הפנסיה עלתה ל-45%, הגבוהה ביותר מאז 2008. חשיפת שיא של השחקנים העיקריים למניות בשוק יחסית יקר תוך הופעת סימני היחלשות בכלכלה ממחישה את העלייה בסיכון.

שורה תחתונה: אנו ממשיכים להמליץ על צמצום חשיפה לאפיק המנייתי לחשיפה בינונית. 

המשק הסיני שוקע. יש לכך השפעות מחוץ לסין

לפי האינדיקאטורים האחרונים, המצב הכלכלי בסין ממשיך להתדרדר. נתוני הייצור התעשייתי, המכירות הקמעונאיות והשקעות בנכסים קבועים היו באוגוסט נמוכים מהתחזיות. למעט הייצור התעשייתי שצומח בקצב יחסית יציב ומופנה במידה משמעותית לביקושים בחו"ל, באינדיקאטורים שמתייחסים לביקושים המקומיים ניכרת חולשה משמעותית. הפעילות בהם מתרחבת בקצב איטי בהרבה מאשר לפני הקורונה.

המשבר בשוק הנדל"ן הסיני לא רק לא נעצר, אלא אולי אפילו מעמיק תוך התגברות קצב הירידה של מחירי הבתים. 

בסה"כ, נראה שהמגזר הפרטי מתכווץ ולא מעוניין לצרוך או להשקיע. למרות הריבית הנמוכה, ההלוואות בבנקים יורדות בקצב שיא. המצב שנוצר בסין מזכיר במידה רבה את balance sheet recession בדומה לזאת שהייתה ביפן החל משנות ה-90 המוקדמות ונמשכה לפחות 20 שנה אם לא יותר. 

למצב בסין יש מספר השפעות כלכליות ופיננסיות גם בחוץ

השפעת הירידה בביקושים בכלכלה הסינית מובילה להיחלשות משמעותית במחירי הסחורות, בפרט במחיר הנפט שכבר ירד בכ-9% מתחילת החודש. ניכרת חולשה במחירי המתכות. כמו כן, נוכח חולשה בביקושים הפנימיים בתוך סין גם מחירי היצוא הסיני לעולם יורדים. לדוגמה, מדד מחירי היבוא מסין לארה"ב ירד בשנה האחרונה ב-1.4%, יותר ממחירי היבוא של כמעט כל מדינה אחרת למעט קנדה. בסה"כ, סין מסייעת להוריד אינפלציה בעולם. 

החולשה בביקושים הפנימיים לעומת הביקושים החזקים שהיו עד לאחרונה בעולם, בפרט בארה"ב, התמיכה הממשלתית בתעשייה והדומיננטיות הטכנולוגית של סין בתחומים מסוימים, מובילים לגידול מהיר הרבה יותר ביצוא מסין מאשר ביבוא אליה. העודף בחשבון המסחרי של סין מתקרב לכ-900 מיליארד דולר בשנה, כפי שהיה לפני הקורונה.

הכסף הזה צריך להיות מושקע איפשהו. נוכח מצב רע של הבורסה הסינית שלמרות שהיא הזולה ביותר היסטורית ביחס לשווקים האחרים בעולם ממשיכה להפגין ביצועים נחותים, חלק מהכסף אמור למצוא דרך לשווקים בחו"ל. על פי הנתונים האמריקאים הרשמיים, הסינים אומנם מוכרים אג"ח ממשלת ארה"ב, אך הם רכשו בשנה האחרונה מניות אמריקאיות בהיקף של כ-50 מיליארד דולר. יתכן מאוד שבפועל סכומי הרכישות גבוהים בהרבה ומשפיעים משמעותית על המניות האמריקאיות.