המציאות המפתיעה היא שרוב המניות מפסידות כסף 

רוב המניות למעשה מפסידות כסף, ואג"ח של ממשלת ארה"ב לרוב מניבות תשואות טובות יותר מכמעט 60% מהמניות שנרשמו אי פעם בוול סטריט

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
רוב המניות מפסידות כסף / תמונה: Canvaרוב המניות מפסידות כסף / תמונה: Canva

16/09/2024 עמית י.

אם אתה מוכן להפוך השקעה קטנה לתשואות גדולות ויש לך יתרון מוכח בבחירת מניות מנצחות, אז תיק מרוכז של כמה בחירות משכנעות יכולות לעשות את העבודה. אבל אם אתה מזהה שבחירת מניות היא קשה, אז ללכת על אסטרטגיה פסיבית יכולה להיות חכמה יותר. על ידי השקעה בכל המדד, אתה זוכה לחשיפה לאותן מניות נדירות עם עליות גבוהות שיכולות להעצים כל תיק השקעות, תוך שהוא מפיק תועלת מהצמיחה המתמדת וארוכת הטווח של השוק הכולל.

רוב המשקיעים יודעים ששוק המניות יכול להציע תשואות יציבות לטווח ארוך, אבל המציאות המפתיעה היא שרוב המניות הבודדות פשוט מופסדות. למעשה, רבים מהמשקיעים כבר הבינו שכמעט כל העושר שנוצר בשוק המניות מגיע ממספר קטן מאוד של מניות ויש לכך השפעה על כל תיק השקעה. אז בואו נעבור על כמה עובדות ולאחר מכן נדבר גם על מהי אסטרטגיית ההשקעה המומלצת.

עובדה ראשונה – כאמור, רוב המניות מפסידות כסף.

זו אמת מפתיעה וכאן נטרך לתאר כמה נתונים מעט יבשים, אך מאד חשובים. כשפרופסור הפיננסים הידוע הנדריק בסמבינדר חישב את הנתונים על כל המניות הרגילות בארה"ב מ-1926 ועד סוף 2023, הוא גילה ש-52% מ-29,078 המניות במסד הנתונים ההיסטורי הגדול והמקיף של וול סטריט סיימו עם תשואות מורכבות שליליות (כולל דיבידנדים). החציון כלומר, נקודת האמצע הצביעה על תשואה מצטברת של מינוס 8%. אז כן, המניה הטיפוסית פשוט מפסידה כסף.

במחקר שהוא ערך ארבע שנים קודם לכן הוא גילה שמוטב להחזיק אג"ח אוצר (כלומר, איגרות חוב ממשלתיות סופר בטוחות) מאשר כמעט 60% מהמניות. גם ג'יי פי מורגן ערך מחקר דומה ומצא שיותר מ-40% מכל החברות שהיו אי פעם בראסל 3000 רשמו בשלב מסוים הפסד קטסטרופלי במחירי מניות - ירידה של 70% שמעולם לא חזרו לעצמן.

אז המסקנה הקשה כאן היא דיי ברורה - שאם אתה קונה מניה בודדת, סביר יותר שתתמודד עם הפסד מאשר רווח, ויש סיכוי גבוה מאד שזו תהיה ירידה משמעותית.

עובדה שנייה: יש כמה מגה-זוכות כמבון.

זה הטוויסט בעלילה: למרות המשקל הגדול של כל המניות שהפסידו כסף במהלך אותה תקופה, שוק המניות האמריקאי בכלל היה בעליה. וזה בגלל שמספר קטן של מניות של כוכבות-על הן אלה שעשו את העבודה והובילו את רוב הרווחים.

העובדות האלה דיי מדהימות : מ-1926 עד 2019, רק חמש חברות היו אחראיות ל-12% מכל העושר הנקי שנוצר בשוק המניות בארה"ב, על פי המחקר שלו. 83 חברות  שזה 0.3% מכלל המניות, היוו מחצית מסך יצירת העושר של השוק. בסך הכל, רק 4% מהמדגם כולו, יצרו את כל העושר הנקי במהלך אותה תקופה. אגב, אם מסתכלים על תשואות שנתיות על פני תקופה של לפחות 20 שנה, אז אנבידיה לוקחת את הכתר עם קצב צמיחה שנתי מורכב של 33.38%.

כל זה זה רק מראה את הפוטנציאל האדיר שיש בחירת במניות מנצחות, כלומר, מי שיודע לבחור נכון יכול לקצור הון רציני על ההשקעה שלו. אך ברוב המקרים, זה לא המצב.

מה אפשר או כדאי לקחת מכל זה?

אם משתמשים במטאפורה,  נשאלת השאלה האם כדאי לזרוק רשת רחבה כדי לתפוס את כל מה שבא לכם, או צוללים לעומק ומחפשים כמה פנינים נדירות - תוך סיכון לעלות בידיים ריקות?

הגישה הנכונה תלויה בשני דברים: המטרות שלך וסובלנות הסיכון שלך (במילים אחרות, כמה אתה שואף להרוויח וכמה הפסד יפגע), וחשוב מכך - כמה טוב אתה באיתור המנצחות .

אם המטרה שלך היא להפוך השקעה קטנה לכסף גדול בכל מחיר אבל גם יש לך יתרון מוכח בבחירת מניות מוצלחות, אז תיק מרוכז של כמה נכסים משכנעים יכול להיות צעד הגיוני.

אבל אם אתה מקבל ומבין את העובדה שבחירת המניות הנכונות היא מאד קשה- אז כנראה שעדיף לנקוט בגישה פסיבית, לפחות בחלק הגדול של תיק ההשקעות.

כדאי לקחת בחשבון שאם אתה או משקיע כלשהו בוחר מניה באופן אקראי, הסיכויים כנראה במידה דיי גבוהה נגדך. אבל אם אתה קונה את כל המדד, אז אתה מקבל חשיפה לאותן מצליחות נדירות שיכולות להגביר באופן מסיבי את תמהיל ההשקעות שלך, תוך תועלת מהתשואות המוצקות לטווח ארוך ששוק המניות הרחב נוטה לספק.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה על סמך הפרשנות המוצגת. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.