גזירת הפנסיה התקציבית: השוואת ההפרשות להפרשותיהם של מבוטחי הפנסיה הצוברת 

יו"ר הוועדה הפנסיונית בלשכת סוכני הביטוח, יורם לביאנט מתייחס להצעה בחוק ההסדרים להשוואת גובה ההפרשות בין הפנסיה התקציבית והפנסיה הצוברת. לביאנט: "השוואת תנאי זכאי הפנסיה התקציבית לכלל העובדים במשק, בחוק ההסדרים, הוא צדק חברתי וכלכלי וחיסכון של מיליארדי שקלים למשק"

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
יורם לביאנט / צילום: סטודיו טל בדרק, עיבוד: פאנדריורם לביאנט / צילום: סטודיו טל בדרק, עיבוד: פאנדר

דניאל דותן, עורכת אתר פאנדר 20/10/2024

x
יו"ר הוועדה הפנסיונית בלשכת סוכני הביטוח, יורם לביאנט מתייחס לסעיף בחוק ההסדרים לשנת 2025 העוסק בפנסיה התקציבית, ואומר: "בין כל הגזירות הפנסיוניות בחוק ההסדרים נמצאת גם בשורה אחת – השוואת השתתפות העובדים בפנסיה תקציבית להשתתפות העובדים בפנסיה בשאר המשק, ובכך לתקן עיוות רב שנים במערכת הפנסיונית. מבוטח בפנסיה תקציבית נהנה מפטור כמעט מלא מהשתתפות בחיסכון הפנסיוני שלו. אין לכך כל הצדקה, לא כלכלית ובוודאית שלא חברתית".

"מזה שנים אני דורש את השוואת התנאים הללו והבשורה הזאת צפויה לחסוך לממשלה כ- 690 מיליון שקלים בשנה ועוד 800 מיליון שקלים בשנה בגופים כמו רשויות מקומיות ואוניברסיטאות. כאשר כלכלת ישראל במשבר קשה בעקבות המלחמה והגרעון מרקיע שחקים - אין עיתוי טוב יותר לעשות צדק חברתי-כלכלי מובהק שכזה".


נזכיר כי בחוק התקציבים ישנה התייחסות משמעותית להגברת השוויון בתנאי ההעסקה בין מבוטחי הפנסיה התקציבית למבוטחי הפנסיה הצוברת.

לפי התוכנית הכלכלית לשנת 2025, כחלק מצעדי הממשלה לביצוע התאמות לשם התכנסות למסגרות הפיסקליות לשנת 2025 ואילך, יש להטיל על שר האוצר להיוועץ עם הסתדרות העובדים הכללית החדשה בנוגע לתיקון חוק התכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשג ת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004) כך שניכוי תשלומי עובד ונושא משרה, החל מיום 1 בינואר 2025, יעלה מ- 2% ל- 7%.

בדברי ההסבר בתוכנית הכלכלית, נכתב כי "המערכת הפנסיונית בישראל עברה שינויים רבים בעשורים האחרונים. בין השינויים ניתן למנות את המעבר של עובדי המגזר הציבורי ממערכת פנסיה תקציבית למערכת של פנסיה צוברת. אחרוני מבוטחי הפנסיה התקציבית בשירות המדינה החלו את עבודתם לפני שנת 2002.

"נכון להיום, מבוטחי הפנסיה התקציבית נהנים מזכויות עודפות וחובות מופחתות ביחס לעמיתיהם בפנסיה הצוברת. מבוטחי הפנסיה התקציבית נהנים מתשלומים נמוכים יותר באופן משמעותי במהלך שנות העבודה – 2% הפרשה בפנסיה תקציבית לעומת 7% הפרשה בפנסיה הצוברת; מקצבה פנסיונית גבוהה יותר בשנות הגמלאות; ומוודאות מוחלטת בנוגע להכנסתם לעת זקנה.

"לאור האמור, מוצע להטיל על שר האוצר להיוועץ עם הסתדרות העובדים הכללית החדשה בנושא גובה הפרשותיהם של מבוטחי הפנסיה התקציבית, והשוואתן של הפרשות אלו להפרשות של מבוטחי הפנסיה הצוברת - מ-2% ל-7%.

"יצוין בהקשר זה כי בהחלטות ממשלה קודמות בנושא, הוצע לקיים היוועצות כאמור, אך ביחס למתווה מדורג שבמסגרתו הוצע כי הגידול בהפרשה יהיה רק למי ששכרו הקובע בחודש שבו מתבצעת ההפרשה, עולה על השכר החציוני. כאשר בגין רכיב השכר שעולה על השכר החציוני במשק ועד השכר הממוצע במשק, יעלה שיעור ההפרשה מ-2% ל-4%, ובגין רכיב השכר שעולה על השכר הממוצע במשק יעלה שיעור ההפרשה מ-2% ל-7%".

עוד נכתב בדברי ההסבר, בסעיף זה, בתוכנית הכלכלית, כי "במתווה מדורג זה, שכאמור הוצע בעבר במסגרת החלטות ממשלה קודמות, אין השוואה מלאה בין תנאי ההעסקה של מבוטחי הפנסיה התקציבית למבוטחי הפנסיה הצוברת בכל הקשור לשיעורי הפרשות העובד.

"נוכח כך, ונוכח הצורך לעמוד בעלויות הנרחבות כתוצאה מהאירועים שהתרחשו ביום 7 באוקטובר 2023 ומהאירועים שהתרחשו ויתרחשו במהלך מלחמת חרבות ברזל, מוצע כאמור לקדם מתווה עדכני שבמסגרתו תהיה השוואה מלאה בין שיעור ההפרשה מצד כלל מבוטחי הפנסיה התקציבית לשיעור ההפרשה המקסימאלי שנקבע למבוטחי הפנסיה הצוברת.

"מהלך זה לא יפגע בזכויות הפנסיוניות של עובדי הפנסיה התקציבית ולא יפגע בקצבתם החודשית לעת זקנה, אלא יפחית מהכנסתם בהווה. בנוסף, מהלך זה יביא להגברת השוויון בתנאי התעסוקה בין העובדים המבוטחים בפנסיה תקציבית לאלו המבוטחים בפנסיה הצוברת. כמו כן, מהלך זה צפוי להכניס לקופת המדינה כ-650 מיליון ש"ח בכל שנה בשנים הקרובות. עוד יצוין כי גם בגופים נוספים בהם מועסקים מבוטחים בפנסיה תקציבית (כגון: רשויות מקומיות ואוניברסיטאות) צפוי להיות גידול בהכנסות של כ- 800 מיליון שקל. תיקון זה יוחל החל מיום 1 בינואר 2025".