עדכון לעמיתי סלייס: אפשרות ניוד או משיכת 40% מהכספים מהקופות 

המנהל המורשה שמונה לסלייס גמל מעדכן כי ניתן בימים אלה לנייד או למשוך 40% מהכסף במסלולי החוב. בשאר המסלולים הסחירים, שאינם מסלולי החוב, ניתן למשוך 100% מהסכום בחשבון העמית

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
אפי סנדרוב, מנכ״ל עמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות, צילום: דרור סיתהכלאפי סנדרוב, מנכ״ל עמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות, צילום: דרור סיתהכל

מורן שקד 30/10/2024

x

החל מיום 26 בדצמבר, 2023 פועל המנהל המורשה, שמונה ע"י הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון, יחד עם צוותו, באינטנסיביות, בנחישות ובמישורים רבים, חלקם חסויים, על מנת לתקן את הליקויים הרבים והעמוקים שנמצאו בפעילות החברה בכלל ובקופות האישיות בפרט על מנת להבטיח ככל האפשר הגנה על כספי העמיתים. 

המחויבות של המנהל המורשה וצוותו נתונה לעמיתי סלייס, מתוך אחריות כוללת כלפי כלל העמיתים בכלל הקופות המנוהלות ע"י החברה. 

מטרת עדכון זה לרכז עבור העמיתים בחברה את סטטוס הפעילות ואת הטיפול שנעשה כדי להגן על זכויות העמיתים בקופות השונות המנוהלות על ידי החברה. 


עמיתי קופות הגמל המסלוליות (קופת גמל לחיסכון, קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה וחיסכון לכל ילד)

  1. החל מתחילת 2024 ניהול ההשקעות של הקופות מבוצע באמצעות ועדת השקעות חדשה שמינה המנהל המורשה בראשות פרופ' דן עמירם מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב.
     
  2. בשלב זה ובהתאם להחלטת בית המשפט עמיתים מעל גיל 70 זכאים לבצע  ניוד או משיכה (פדיון). 

    ביחס לעמיתים במסלולי החוב בהן אין נזילות מספקת בתיקי ההשקעה (11928 השתלמות,  11942 גמל לחיסכון, 7897 גמל השקעה) ניתן בימים אלה לנייד החוצה מסלייס או למשוך 40% מהכסף או לנייד למסלול השקעה אחר בתוך סלייס. בשאר מסלולי ההשקעה הסחירים, למעט שלושת מסלולי החוב, ניתן הן למשוך 100% מהסכום בחשבון העמית והן להעביר את הכספים באופן מלא בין מסלולי ההשקעה.
     
  3. בחודשים האחרונים פעל המנהל המורשה לאיתור ותיקון הליקויים שנמצאו בפעילות הקופות המסלוליות (בכלל זה התאמת חשבונות ושיוך כספים לעמיתים, תיקון שווי נכסי השקעה ורישום מדויק שלהם במסלולי ההשקעה המתאימים ועוד).
     
  4. בהתאם להחלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב אשר אישר לפתוח בהליכי מכר לקופות הגמל המסלוליות,  פנה המנהל המורשה ביום 1 באוקטובר, 2024 לבית המשפט על מנת לקבל את אישורו למכירת הקופות לקבוצת הפניקס באמצעות הפניקס פנסיה וגמל בע"מ בהתאם להצעה חתומה שהגישה הפניקס.
     
  5. עסקת המכר אשר אושרה הבוקר (30 באוקטובר 2024) ע"י בית המשפט ביחס לקופות כוללת גם את מיזוג מסלולי ההשקעה בסלייס לתוך מסלולי השקעה המנוהלים ע"י הפניקס. על רקע האישור של העסקה לא יהיה צורך לממש נכסים לא סחירים במחיר הפסדי ולפיכך לא תהיה פגיעה בסכום החיסכון הכספי של העמיתים. 
     
  6. לסיכום, מכירת הפעילות לפניקס מבטיחה את השבת כל עמיתי הקופות המסלוליות לפעילות סדירה, מלאה, וללא שום מגבלות, בדומה לכל עמית אחר בגוף חיסכון פנסיוני בישראל, החל בתחילת מרץ 2025 תוך שמירה מלאה על זכויותיהם וגובה החיסכון הפנסיוני שלהם, ובכך צפויות להסתיים המגבלות על פדיון וניוד כספי החיסכון בצורה מוחלטת.


עמיתי הקופות בניהול אישי (IRA)
 

על מנת לתקן את הליקויים שנמצאו ברישום זכויות העמיתים בקופות הללו, אנו מצויים  בימים אלו בעיצומו של פרוייקט טיוב רחב היקף שמבוצע בהובלת משרד רו"ח EY, מהמובילים בתחומו, במסגרתו נבדקות כל התנועות הכספיות בחשבונות הבנק (חשבונות מעבר) של הקרנות בניהול אישי בסלייס, על מנת לשייך את הכספים בצורה מדוייקת לכל אחד ואחת מהעמיתים.

יובהר כי פעילות הטיוב מתבצעת הן ביחס לקופות האישיות עם חשבון בנק (קסטודי) המוגדרות כקופות "לבנות" וכמובן ביחס לאלו ללא חשבון כאמור (המוגדרות כקרנות "אדומות").  

נכון למועד זה,  זוהו ושויכו כ - 28,000 תנועות שנרשמו בחשבונות הבנק. במונחים כספיים טוייב ושויך עד כה סכום כולל של כ-3.2 מיליארד ₪ מתוך כ-3.8 מיליארד ₪ (הסכומים כוללים ניוד נכנס, ניוד יוצא, פדיון, תשלום דמי גמולים לרבות בממשק מעסיקים, השקעת כספים בניהול אישי ומימוש השקעות בניהול אישי). חשוב לציין, שהשלמת טיוב רישום נכסי החוסכים הוא תנאי הכרחי להשבת הקופות לפעילות באופן שימנע פגיעה בזכויותיהם, והניהול המורשה משקיע משאבים ניכרים להשלמת פעילות זו.

א. עמיתי הקופות האישיות שיש להם חשבון מסחר ייעודי ('קסטודי')

  1. נכון למועד זה ובהתאם להחלטת בית המשפט עמיתים מעל גיל 70  יכולים להגיש בקשות למשיכת הכספים או לניידם לחברה מנהלת אחרת בכפוף להסכמת החברה המנהלת האחרת לקלוט את הניוד ובכפוף, במידת הצורך, לאפשרות להנזיל את הנכסים. כל פעולה בחשבון מסוג זה מותנית בביצוע טיוב פרטני של החשבון. על רקע מורכבות הפעולה והיקף הבקשות שקיבלה החברה אישר בית המשפט כי זמן שחרור הכספים הינו עד 30 ימים ממועד קבלת כל המסמכים במשרדי החברה. 
     
  2. עמיתי הקופות הללו  יכולים לפעול בחופשיות פעולות מסחר בניירות ערך סחירים ולא סחירים בחשבון הקסטודי שלהם. 

ב. עמיתי הקופות האישיות שאין להם חשבון מסחר ייעודי

  1. דגש עיקרי בפעילותנו ניתן לטיפול בהשקעות שביצעו עמיתים אשר הצטרפו לקופות גמל בניהול אישי והורו על העברת כספים או ניוד של כספים מקופות גמל קיימות לחברה, לשם השקעתם בתאגידים זרים (שאינם ישראלים), שנחזו להיות קרנות השקעה. לחברה הצטרפו באופן הזה אלפי עמיתים במהלך שלוש השנים האחרונות. 

    עם כניסת צוות הניהול המורשה לתפקידו הוא הופתע לגלות כי אין במשרדי סלייס דוחות כספיים ומידע אחר ביחס לקרנות ההשקעה הזרות, ולא נמצאו אינדיקציות לכך שסלייס קיבלה מידע או אסמכתאות מהימנות ביחס לסטטוס של נכסי העמיתים המוחזקים בקרנות אלה; לתשואה שהניבה ההשקעה ולשווי העדכני של כספי העמיתים המנוהלים בקרנות אלה. 

    בנוסף, זכויות עמיתים באלפי חשבונות בניהול אישי לא נוהלו ועודכנו כנדרש במערכת זכויות העמיתים של החברה. על רקע זה, וכפי שצוין לעיל, מתנהל פרויקט טיוב רחב היקף, בהובלת משרד רואי החשבון EY. 
     
  2.  בכל הנוגע לקרנות הזרות אליהן הועברו כספים מהחברה, המנהל המורשה פנה תחילה לגורמים המעורבים בהפעלת הקרנות בדרישה להעביר לידיו את כל המידע אודות נכסי הקרנות וההשקעות שבוצעו בהן. בהמשך לכך, ננקטו עשרות הליכים משפטיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב, אשר חייב חלק מהקרנות ומפעיליהם להמציא את המידע המבוקש (ישנם עוד הליכים תלויים ועומדים שטרם ניתנו בהם החלטות), ומי שלא קיים את הצו הוגשה נגדו בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט ובחלק מהמקרים אף הוטלו סנקציות. פעולות אלה נושאות פרי ועלה בידי המנהל המורשה לאסוף מידע מהותי מחלק מהקרנות.
     
  3. במקביל, דרש המנהל המורשה מהקרנות להעביר לידיו את כל הכספים והנכסים של העמיתים המצויים אצלם על מנת להבטיח את שמירתם בידיו, בנאמנות לטובת העמיתים. בשלב זה הקרנות טרם העבירו לידי המנהל המורשה את מרבית הנכסים. ככל שדרישה זו לא תענה, יוגשו בקשות לבית המשפט לחייב את הקרנות לעשות כן.  הטיפול בנכסים נעשה בידי צוות מקצועי ומיומן.
     
  4.  עוד יצוין כי צוות הניהול המורשה החל לפעול גם ישירות מול הגופים בהם הושקעו הכספים, במטרה להגן על זכויות העמיתים שכספם הושקע בגופים אלו.
     
  5. מבדיקות שנעשו נמצא כי סך כל הכספים שהועברו מעמיתי סלייס ל"קרנות האדומות" שניהלו מספר יזמים הסתכם בכ-240 מיליון דולר ארה"ב. הכספים הועברו על ידי סלייס לחשבונות בנק זרים. מתוך סכום זה התקבל עד כה מידע ביחס לסכום של כ – 141 מליון דולר (מתוכו סך של כ -  37 מיליון דולר  אותו העבירו הקרנות הזרות כהלוואות לעמיתים). 

    בנוסף, הושבו עד כה לחשבונות הבנק של סלייס כ - 16 מיליון דולר (על ידי יותר מיזם אחד).

    הנכסים שאותרו כללו, מלבד הלוואות לעמיתים, בעיקר הלוואות לא סחירות לצדדים שלישיים (גופים המאוגדים בחו"ל), שרובן ניתנו ללא בטוחות וללא בדיקות נאותות. במרבית המקרים לא ברור מה השימוש שעשו אותם צדדים שלישיים בכספים. בחלק מהמקרים התגלו גם קשיים משפטיים בהסכמי ההלוואה. חלק קטן מהנכסים כללו גם ניירות ערך סחירים של חברות בקשיים - השקעות שבהן קיים סיכון משמעותי. עוד בוצעו רכישות של נכסי נדל"ן, וכן נמצאו גם מזומנים בבנק בהיקף לא משמעותי.  

    נכון להיום, טרם התקבלו מיזמי הקרנות הערכות שווי ודוחות כספיים המציגים את השווי הנוכחי של אותם נכסים. 

6. להלן ריכוז של חלק מהפעולות שבוצעו במטרה להבטיח את  זכויות העמיתים:

א. הוטלו צווי עיכוב יציאה מהארץ נגד חלק מהמעורבים בהפעלת הקרנות. 

ב. הוטלו עיקולים על חשבונות בנק ונכסי מקרקעין הקשורים למפעילי הקרנות או לקרנות עצמן. 

ג. נחתמו הסכמים עם חלק מהיזמים למסירת מידע ואפשרות להעברת שליטה בנכסים לידי הניהול המורשה בנאמנות עבור העמיתים. תוכנם של הסכמים אלה סודי.

ד. נחתם הסכם בין המנהל המורשה ובין קרן השקעות פרטית המשקיעה בנ"ע סחירים (אשר מחזיקה ברשותה ומנהלת חלק מנכסי קרן זרה). ההסכם קיבל תוקף של החלטת בית משפט. בהתאם להסכם קרן ההשקעות לא תבצע פעולות (לרבות הוצאת כספים לצד ג') אלא בתיאום עם המנהל המורשה.

ה. בנוסף, המנהל המורשה מכין תביעות אזרחיות נגד גורמים המעורבים בפעילות הקרנות. 

ו. גובשו הסכמות עם המנכ"ל והדירקטורים לשעבר במסגרתן החברה, באמצעות המנהל המורשה, הגיעה להבנות ראשוניות והסכמות עם המנכ"ל לשעבר אסף גולדברג מתוך מטרה לאפשר למנהל המורשה לרכז מאמציו בשמירה על זכויות העמיתים והיערכות לגיבושה של תכנית הסדר בסלייס. בנוסף, ומתוך אותה מטרה, הושגו הבנות ראשוניות והסכמות גם עם חברי דירקטוריון קודמים בסלייס, ובניהם שמעון ושי גולדברג. ההסכמות אושרו על ידי בית המשפט.

כאמור המנהל המורשה וצוותו נוקטים וימשיכו לנקוט בכל האמצעים האפשריים על מנת לאתר את הנכסים ולקבל אותם לחשבונות שינוהלו בעבורכם בצורה מיטבית, על מנת להבטיח את השמירה על נכסים אלה.   

המנהל המורשה ימשיך לעדכן את ציבור העמיתים בקופות באשר לתוצאות הפעילות. נציין כי לאחרונה היינו עדים לפרסום מצגים שקריים וכוזבים מצד חלק מהמעורבים בפעילות הקרנות הזרות. אנו ממליצים לעמיתים להתעדכן רק באמצעות אתר האינטרנט של סלייס או באמצעות אתר רשות שוק ההון במשרד האוצר.
 


השור של וול סטריט / צילום: פאנדר

קרנות השתלמות בנובמבר: זינוק בתשואות - תחזית השתלמות S&P500 מניות וכללי

אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי מיטב גמל ופנסיה
01/12/2024
אפיקי החסכון סיכום אוקטובר / צילום: Dreamstime

סיכום ליגת FUNDER לאפיקי החסכון המנצחים והמפסידים באוקטובר

משה מימון, מומחה שווקים פיננסיים, FUNDER
20/11/2024