בנק ישראל צפוי לעלות את הריבית ב–50 עד 75 נקודות בסיס בשבוע הבא לרמה של 1.75%-2.0% 

מדד המחירים לצרכן לחודש יולי 2022 עלה בשיעור של 1.1%

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
Image by Artur Konik from PixabayImage by Artur Konik from Pixabay

16/08/2022 כלכלני פועלים

מדד המחירים לצרכן לחודש יולי 2022 עלה בשיעור של 1.1% לרמה של  107.1 נקודות. בשנים-עשר החודשים האחרונים המדד עלה בשיעור של 5.2% והמדד ללא אנרגיה עלה ב-4.5%. עליות מחירים נרשמו במחירי הארחה ונופש בארץ ובחו"ל (7.7%), במחירי הדלקים והשמנים לרכב (5.0%) ובפירות הטריים (8.5%). מנגד, ירידות מחירים נרשמו במחירי הירקות הטריים (2.9%), ובהלבשה והנעלה (4.0%). 

מחירי שכר-דירה (שירותי דיור בבעלות) עלו החודש בשיעור של 1.1% ובשנה האחרונה הם עלו ב-4.7%. 

מחירי הדירות, שאינם משתקללים במדד המחירים לצרכן, עלו בסקר האחרון בשיעור של 2.0% (נתונים ארעיים), ובשנה האחרונה הם עלו ב–17.8%.

תחזית מדד המחירים לצרכן

מדד המחירים לחודש יולי הפתיע ועלה ב- 1.1% לעומת תחזית שלנו לעלייה של 0.6%, והאינפלציה השנתית עלתה לרמה של 5.2% - הקצב הגבוה ביותר מאז  2008. כמעט כל הסעיפים עלו מעל לתחזית, ובלטו בייחוד הדיור שעלה ב-1.2% וסעיף הוצאות על נסיעות לחו"ל שעלה ב-8.8%. אלו סעיפים שבעבר הערכנו שעליית המחירים בהם טרם התבטאה במדדי המחירים לצרכן, והתייקרותם החודש מהווה להערכתנו מעיןcatch-up” ” של המדידה להתייקרויות שהיו בחודשים האחרונים. במבט קדימה הסביבה הגלובלית פועלת עתה דווקא למיתון של עליות המחירים, ובעיקר ירידה משמעותית במחירי ההובלה והנפט. הייסוף בשער השקל צפוי אף הוא למתן את האינפלציה. מדד המחירים לחודש אוגוסט יושפע מהוזלה חדה במחירי הדלק (18.6%) ולכן הוא צפוי לרדת ב-0.2%. אנו מפחיתים את תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים לרמה של 2.3%, זאת לאור ירידת מחירי הדלקים והייסוף. אנו מניחים בשלב זה שהממשלה לא תעלה את הבלו על הדלק. תהליך ה-“catch-up” במדידה עשוי להימשך בחודשים הקרובים בעיקר בסעיף הדיור. הירידה בתחזית האינפלציה מקורה בגורמים אקסוגניים, במדיניות ממשלה (הפחתת מסים) ובייסוף החד. אנו סבורים כי לחצי האינפלציה במשק עדיין קיימים, וסיכוי גבוה שתחזית האינפלציה תעלה לאחר יציאת מדד אוגוסט.

השפעה על המדיניות המוניטרית

בנק ישראל צפוי לעלות את הריבית ב–50 עד 75 נקודות בסיס בשבוע הבא לרמה של 1.75%-2.0%, זאת לאור ההפתעה במדד המחירים. גם אם המדיניות היא forward looking, והציפיות לאינפלציה נמצאות בתחום היעד, הבנק המרכזי לא יכול להתעלם מהרמה הגבוהה של האינפלציה והמשך עליית מחירי הדירות. האינפלציה הגבוהה מעלה גם את הסיכון להתאמות שכר, שעשויות לקבע את האינפלציה ברמה גבוהה לאורך זמן. אנו צופים ריבית ברמה של 2.75% שנה מהיום.