חצי שנה שלילית בקופות הגמל, מה אפשר ללמוד מהעבר ? 

השאיפה לצאת מהשוק בדיוק רגע לפני שמתחילות הירידות, להימנע מהפסד, ולחזור כשהוא בתחתית ולגרוף את הרווח, נידונה לכישלון

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
מסך הבורסה צילום פאנדרמסך הבורסה צילום פאנדר

25/07/2022 מיכל ארצי

2022 לא מסבה נחת למשקיעים ולחוסכים, ובחצי השנה הראשונה קופות הגמל סיימו את המחצית עם תשואה ממוצעת שלילית של כ-8% מינוס במסלולים הכלליים ועד 15% מינוס במסלולים המנייתיים. לא נעים לראות את החסכונות נשחקים, וגם אין בשורות טובות לעתיד: אנחנו עדיין ברמת חוסר ודאות גבוהה מאוד, עדיין האינפלציה עולה, כלומר צפויות עוד העלאות ריבית שישפיעו לרעה על השוק, וגם בגזרה הגיאופוליטית לא נראית רגיעה באופק. לצד זאת ננסה להכניס את החצי השנה השלילית, לפרופורציות:

שנה אסל שנה באסל:

אף אחד לא יודע מתי השוק בשיא וגם לא מתי הוא מגיע לשפל. השאיפה לצאת מהשוק בדיוק רגע לפני שמתחילות הירידות, להימנע מהפסד, ולחזור כשהוא בתחתית ולגרוף את הרווח, נידונה לכישלון. מחקרים רבים הראו שמי שמנסה לתזמן את השוק יגרום לעצמו נזק, מכמה סיבות: הוא יצא אחרי שספג כבר את ההפסד, כי הוא פעל מבהלה, ויחזור רק אחרי שהשתכנע שהירידות הסתיימו, כלומר אחרי התיקון והעליות. אפשרות נוספת היא שהמשקיע החליט לצאת מהשוק ואכן הוא ניצל מחלק מהירידות, אבל שכח לחזור פנימה תקופה ארוכה, והפסיד תשואה גם אחרי שהשוק כבר נרגע וחזר לעלות. כל אלו מובילים לקיבוע ההפסד בקופת הגמל, וצריך לזכור שקיבוע הפסד לא קורה רק במשיכת כספים, כשזה מגיע לקופות גמל צריך לזכור שגם שינוי מסלול למסלול דפנסיבי, שיקלי או אג"ח קצר, משמעו קיבוע ההפסד, שכן ההפסד נצבר במסלול האגרסיבי יותר, ואם הכסף ישכח במסלול הדפנסיבי, הוא לא יהנה מעליות המסלולים האגרסיביים כשהמגמה תתהפך.  

הדרך הטובה ביותר לפעול בשוק ההון היא לגבש מראש אסטרטגיה שמבוססת על תאבון הסיכון ועל

אופק החיסכון שלכם, לבחור השקעות שתואמות לאסטרטגיה ולהתמיד בהן לאורך זמן, ולזכור ההיסטוריה מוכיחה שברוב המקרים, לאחר תקופות של ירידות חדות, באות תקופות של תיקון משמעותי. בואו נראה איך הדבר מתבטא בשוק הגמל:

מתחילת שנות ה-2000 היו בסך הכל 4 שנים בהן קופות הגמל סיימו את השנה בתשואה שלילית. השנה הקשה מבניהן הייתה 2008, בה איבדו קופות הגמל כ-17.8%. שנת זהו למעשה גם היה המשבר הראשון בו הכספים המנוהלים בקופות הגמל עברו מהבנקים לגופים בשוק ההון, ורמת הסיכון והחשיפה החלה לעלות באופן משמעותי על מנת להשיג תשואה.

אם נסתכל על התשואות בשנה העוקבת, נראה שבכל אחת מהשנים לאחר מכן, היתה תשואה חיובית, גבוהה בהרבה מהתשואה השלילית. צריך לזכור, שהתשואה בדרך למעלה צריכה להיות גבוהה יותר באחוזים כיוון שהבסיס ההתחלתי ממנו מחושבת התשואה באחוזים קטן יותר לאחר ההפסד. כך, ירידה של 17.8% בשנת 2008, מצריכה עליה של 21.6% לאיפוס ההפסד, ועדיין, בכל אחת מהשנים, התשואה התאפסה לאחר שנה, ואפילו מעבר לכך. כלומר, מי שיצא או מי שעבר מסלול ולא היה עם היד ממש צמוד על הדופק, הבטיח לעצמו את ההפסד.


ביניים: סיכון עולה, תנודתיות גדלה

כדאי להסתכל על נתון נוסף מהגמלנט: לאחר עשור של ריבית אפסית שדחפה את הציבור לחפש תשואות על ידי העלאת רמת הסיכון בנכסים הפיננסיים שהוא מנהל, אנחנו מגיעים למשבר 2022 עם חשיפת שיא למניות. הממוצע בקופות הגמל עומד על 42%, בקרנות ההשתלמות עומד על 48%, ובקופות הגמל להשקעה על 61.45%. רק לפני עשור החשיפה הממוצעת בקופות הגמל עמדה על 26.7%. מה המשמעות של העליה בחשיפה? המשמעות העיקרית היא עליה בתנודתיות של התוצאות, וכדאי לומר זאת בגלוי: משבר נוסח 2008 היום יוביל לתשואות שליליות עמוקות בהרבה. אבל כמו שהתנודתיות תהיה חזקה יותר בדרך למטה, כך היא גם בדרך למעלה.

המודעות לדבר הזה צריכה להתבטא בעיקר בתכנון ארוך הטווח של ההשקעה. אם אתם צרכים את הכסף בקרוב ומעוניינים להשתמש בו בטווח של 3 השנים הקרובות, ודאו האם רמת הסיכון בו נמצאים החסכונות הפרטיים שלכם אכן מתאימה למצב בו תהיה שנה קשה בשווקים, ולא יהיה לכם די זמן לתת לכסף לחזור ולעבוד.

מבין מכשירי ההשקעה, אחוז החשיפה למניות בקרנות ההשתלמות הוא יחסית נמוך. דבר זה מפתיע, מכיוון שלקרנות ההשתלמות הטבת מס בדמות פטור ממס רווחי הון, מיקסום ההטבה יכול להעשות בדרך של חשיפה מנייתית מקסימלית דווקא במכשיר חיסכון זה.


ביניים: סוף עונה

מחקר נוסף שעוסק בתיקונים ועליות בדק מה קורה למי שקונה מניות כאשר מדד ה- S&P 500 נכנס לשוק דובי (כלומר, ירד יותר מ-20% מהשיא). על פי המחקר, ההשקעה הניבה בממוצע תשואה של 22.7% ב-12 החודשים לאחר מכן. דבר זה גם כן ממחיש את המהירות שבה שווקים מתקנים ירידות. אבל, כדאי לסייג את הדברים: המשבר בו אנו נמצאים כעת ארוך ומתמשך ונובע משינויים מהותיים בכלכלה, לא בטוח כלל שאנחנו בתחתית המשבר ולא בטוח שכשהריביות יעלו, הציבור יבחר לנהור למניות באותה עוצמה כמו בעשור האחרון, נהירה שהובילה לעליות הנאות בשווקים. אם השאלה היא האם הגענו לזמן שבו כדאי לקנות מציאות במחירים זולים, התשובה היא רק כאשר יודעים להבדיל מתי תמחור נמוך של מניה הוא באמת מציאה, ומתי הוא פשוט תחנת ביניים בדרך למטה, אם השוק ימשיך לרדת.