קרן פנסיה >> מבלי ששמתם לב - הפנסיה שלכם הולכת ונעלמת  

הבנקים המרכזיים מתגאים שבזכות הריביות הנמוכות והתמריצים שהנהיגו, העולם נחלץ ממשבר קטסטרופלי. הם רק שכחו לספר שעל הדרך הלכה לנו גם הפנסיה.

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
פנסיה >> מה יהיה בפנסיה ?פנסיה >> מה יהיה בפנסיה ?

22/08/2016 משה שלום

בעולם הפועל על בסיס כלכלי הגיוני, יש מחיר לכסף על פי ההיצע והביקוש האמיתי לאותו כסף. מחיר הכסף היום מושפע מריביות שקובע הבנק המרכזי ויותר מכך – מהריביות האפקטיביות הנקבעות בשוק האג”ח.

במצב שוק נורמלי למנהלי הפנסיות יש אפשרות לנהל תיק בעל תשואה סבירה. לא גבוהה, אם רוצים להימנע מסיכונים מיותרים, אבל סבירה בכל זאת. כמו כן, כאשר ההבדל הכמותי בין הדורות אינו נמצא בסוג של שפל או שיא, הדרישות מן הקרנות ניתנות לקטלוג כממוצעות, ונכנסות לפעמון הפיזור הסטטיסטי הרגיל.

והנה, באה תקופה כמו שלנו, שבה יש “סערה מושלמת” של ממש עבור מנהלי הפנסיה ה-“מסכנים”. מדובר בתקופה שטורפת את כל הקלפים ובעיקר טורפת לכולנו את הפנסיות. הנה ארבעה גורמי קושי שאיתם מנהלי הקרנות צריכים להתמודד ולא ברור איך:

1. כמות הפורשים גדלה

דור ה-Baby Boomers (אלו שנולדו אחרי מלחמת העולם השנייה) שבולט בעולם המערבי ובעיקר בארה”ב מגיע לשלב הפנסיוני שלו ובכמויות עצומות. כפי שגל הלידות שיקף אז את האופטימיות שלאחר המלחמה, כך היום הדור הזה מגיע לגיל הפרישה בכמויות שמעבר לממוצע הנורמאלי של כל דור. כמות כה גדולה של פורשים יוצרת עומס עצום על המערכת הפנסיונית שצריכה למצא מקורות מימון כדי לתקצב את כולם עד יום מותם.

800px-U.S.BirthRate.1909.2003גרף המראה את העלייה התלולה בשיעורי הילודה בארצות הברית בשנים של דור הבייבי בום. המספרים בציר האנכי הם מספר הלידות לאלף נפש

2. תוחלת החיים עלתה

לא ארחיב יתר על המידה על הנקודה הזו, אבל היא מוסיפה בעיה פוליטית לא קטנה לפוליטיקאים ולאותם מנהלי הכספים. מדובר, כמובן, בהארכת תוחלת החיים של מקבלי הפנסיות. לא רק שיש יותר מקבלים פוטנציאלים אלא שאלו חיים הרבה יותר שנים ומגיעים לשאוב הרבה יותר כסף ממה שהחישוב האקטוארי שראשי המערכת הפנסיוניות שלנו ניבאו. למה זו בעיה פוליטית? כי הדרך היחידה שמצאו לנכון קובעי המדיניות לטפל בבעיה הזו הייתה מאז ומתמיד דחיית גיל הזכאות. זאת על בסיס אותו נימוק רפואי שחיים יותר.

עד מתי גיל הפרישה עוד יכול לגדול: 70? 75? רק לאותם ראשי המערכת הפתרונים. מה שבטוח תחשבו על זה שלאותם פוליטיקאים האופציה של הודאה בכשלון המערכת, ופיצוץ שיטת הפירמידה של המערכת הפנסיונית, אינה באה בחשבון.

3. צמיחה קטנה, אבטלה גדולה

בשנים האחרונות הממשלות צריכות להתמודד עם צמיחה גלובלית קטנה ומכאן אזורי אבטלה גדולים מן הרגיל. בשל הטעיות חישוב של לשכות הסטטיסטיקה הרשמיות לא תמיד רואים בגרפים אבטלה מפורשת אבל היא קיימת. כוח עבודה הולך וקטן ככל שהגלובליזציה, האוטומטיזיה, והאובריזציה נוגסים בכל פלח של הסידור התעסוקתי הישן. כשיש יותר אבטלה יכולת האזרחים לחסוך ולהפריש לקרנות ליום פרישה פוחתת משמעותית.

4. הדיכוי הפיננסי והתשואות הנמוכות

הניסוי הגרנדיוזי המכונה הדיכוי הפיננסי “Financial repression” (ואני ממליץ לכם לקרא את ההגדרה ברשת) מייצר את אחת מתופעות הלוואי ההרסניות ביותר עבור מי שאמור לייצר קצבה קבועה למבוטחים בקרנות הפנסיה. התופעה גורמת לכלי ההשקעה ארוכי הטווח הסולידיים להניב תשואה של כמעט 0% אם לא פחות מזה. דיכוי פיננסי נובע מהרחבה כמותית (הדפסת כסף של בנקים מרכזיים), ריבית 0 ומדיניות מרחיבה הגונבת את ההכנסה מן הפנסיונרים ומעבירה אותה למישהו אחר. המישהו האחר יכול להיות ברצוי לכלכלה האמיתית, ובמצוי לפעילות הפיננסית הספקולטיבית של הקרובים לצלחת.

מה שבטוח, לא ברור איך רוב המנהלים שמוגבלים לרכישת כלי השקעה סולידיים, יוכלו לספק פנסיה מכובדת למבוטחיהם כאשר תנאי הכרחי לקיומה של אותה פנסיה הוא השגת מינימום תשואה של 4-5% על הקרנות בכל שנה?

בעולם המתפתח הבעיה קטנה יחסית כי שם פשוט אין מנגנון פנסיוני מסודר אבל בעולם המפותח, העשיר והוותיק, אותה פצצה מתקתקת מדירה יותר ויותר שינה ממי שאמון על לספק את מה שהובטח.

פורסם לראשונה באתר כלכלה אמיתית לכתבה: לחץ כאן

משה שלום הוא ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.